Крум Зарков: Делян Пеевски добре си играе играта

Крум Зарков е категоричен, че законът, които тежеше като воденичен камък на шията на България, вече е приет и дори се прилага

Реклама

Вместо да пишат декларации, да се разберат за нов състав на ВСС. Това посъветва управляващото мнозинство от ефира на предаването „120 минути“ бившият съдебен министър в служебния кабинет Крум Зарков.

„Бързо или бавно – аз не мога да преценя, но беше ясно, че г-н Гешев не можеше да остане на поста главен прокурор до края на мандата си. Знаех го още от 2022 г. Процедурата може да се е сторина на някого бърза, но това си беше един дълъг и мъчителен процес, който продължи цели две години и половина“, каза той.

Крум Зарков е категоричен, че законът, които тежеше като воденичен камък на шията на България, вече е приет и дори се прилага. Той се смущава от това, че редовното правителство е много различно. „То трябва да дава някаква перспектива и устойчивост на поетите ангажименти в сектор правосъдие. За съжаление обаче мнозинството зад редовния кабинет е сериозно разклатено и аз се притеснявам това да не се отрази на съдебната реформа, която започна служебното правителство“, подчерта той.

Бившият съдебен министър коментира също така легитимността на избирането на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Според него изтеклият мандат на ВСС прави решенията на този орган нелегитимни. Той прогнозира дори правителствена криза, породена от тази в съдебната система на страната.