Мария Габриел: Няма да дадем имунитета на Бойко Борисов

Вицепремиерът и външен министър даде първото си телевизионно интервю в предаването „120 минути“

Мария Габриел: Няма да дадем имунитета на Бойко Борисов

Реклама

„Въпросът в този момент беше къде е за теб България в този труден и решаващ момент за страната и моят отговор беше: на първо място. През всички тези години – и като евродепутат, и като еврокомисар никога не съм прекъсвала връзката си с хората в България и с България“. Това каза в интервю за bTV вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в отговор на въпроса как се е решила да се откаже от поста в Брюксел.

Бившият еврокомисар даде първото си телевизионно интервю, след като правителството „Денков-Габриел“ се закле, в предаването „120 минути“. Съгласно споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ след 9 месеца Габриел трябва да смени Николай Денков на поста премиер.

Относно позицията на България към войната в Украйна тя смята, че страната ни трябва да има ясна позиция, за да може после да участва във възстановяването на Украйна.

„България е суверенна държава, не е параван, решенията се вземат единствено и само в България. Наистина важно е тя да отстоява своята принадлежност към европейското семейство – това е цивилизационен избор“, уточни бившият еврокомисар.

За поискания от главния прокурор имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов вицепремиерът напомни, че има решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ да не се дават имунитети на депутати, докато не приключи реформата в правосъдието.