Мария Габриел: Визитата на Зеленски - това са важни моменти, които не остават незабелязани в ЕС

За да продължим с приоритетите - Шенген, еврозона, България трябва да е партньор, който задава посока, каза тя

Реклама

„Визитата на президента Володимир Зеленски е много важна, мислите ли, че не ни следят в ЕС наистина за това как във вътрешнополитически план имаме унисон с външната си политика. Аз съм сигурна, че това са важни моменти, които не остават незабелязани.“ Това каза ексклузивно пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„Така че за да продължим с приоритети и Шенген, еврозона на мен ми се иска най-много това – България да е партньор, който не се оправдава, а задава посока и води със себе си факти“, добави тя.

България трябва да говори в един глас за подкрепа на Украйна, каза още Габриел.

Тя обясни, че украинският президент е дошъл у нас по покана на правителството, защото от изпълнителната власт зависи каква помощ ще бъде оказана на страната. 
 
„Трябва много ясно да го кажем, че е важно България да изпраща сигнал, че може да говори в един глас така, както го правят парламентът, изпълнителната и президентската институция, и ето това на мен би ми се искало да се случва по-често. Като говорим в един глас и тогава няма да си задаваме въпрос кой кого е поканил, а ще си говорим за интереса на държавата, за позиционирането на България като активен член на Европейския съюз и НАТО, като това да преобърнем представата на много, не само в Европа, но и света, че България може да бъде равностоен партньор“, заяви още вицепремиерът.