Н. пр. Ирене Мария Планк: България е доверен приятел на Германия и наистина разчитаме на нея

"Не разглеждам България като слаба страна в Европейския съюз", каза още н. пр. Ирене Мария Планк

Н. пр. Ирене Мария Планк: България е доверен приятел на Германия и наистина разчитаме на нея

Реклама

Ирене Мария Планк е начело на посолството на Германия в София от януари 2023 г. Тя е заемала множество високопоставени длъжности в Министерството на външните работи във Федералната република, включително пълномощник по стратегическата комуникация. В периода 2012-2016 г. работи като зам.-началник на кабинета на генералния секретар на НАТО в Брюксел. Планк е родена 1961 г. в Офенбах на Майн в Германия, има три големи деца. 

„За 3 години има шест пъти избори. Това е малко необичайно. Ако погледнем от положителната страна, това демонстрира, че българската демокрация е много жизнеспособна. Но в по-общата картина това демонстрира липса на стабилност, а това не е добре за държавата“.

Така коментира политическата ситуация в България посланикът на Германия у нас Ирене Мария Планк.

Тя допълни, че по време на пътуванията ѝ из страната през последните месеци навсякъде хората, независимо от политическите си предпочитания, са казвали – „Слава богу, че имаме правителство“.

„Българите искат да има стабилно правителство, и Европа иска правителството в България да е по-стабилно. С нетърпение очаквам да видя какви ще бъдат резултатите от предстоящите избори и се надявам заедно с българите да имаме повече стабилност след тях“, коментира още посланикът.

Планк подчерта, че за Германия България е „доверен приятел“ в региона  и разчита на страната ни.