Н. пр. Виталий Москаленко: Русия използва природния газ като оръжие, с което иска да постигне определени политически цели

Ще има ли война между Украйна и Русия?

Н. пр. Виталий Москаленко: Русия използва природния газ като оръжие, с което иска да постигне определени политически цели

Реклама

Н. пр. Виталий Москаленко е роден в Киев. По образование е журналист. Работи като редактор в Украйнския държавен комитет по радио и телевизия. 10 години е научен сътрудник в Института по литература към Академията на науките в Украйна. Дипломатическата му кариера започва още през 1993 година, когато е първи секретар в украйнското посолство в България. Изпълнявал е дипломатически длъжности в Словакия, Хърватия и Босна и Херциговина. Бил е посланик и в република Северна Македония. От 2018 година е първи дипломат на Украйна у нас. Говори български, македонски и английски. 

Не изключвам война с Русия. Това заяви ексклузивно в „120 минути“ украинският посланик у нас Виталий Москаленко. 

По думите му в момента ситуацията в Украйна е изключително сложна, тъжна и тревожна. Той припомни, че през февруари се навършват осем години окупацията на Крим от Руската федерация. 

Конфликтът между Русия и Украйна е война, която продължава досега. Сегашната ситуация е възможно да прерасне към реални военни действия и да нахлуят руски войски на територията на Украйна“, допълни Москаленко.

Дипломат №1 на Киев посочи, че само руският президент Владимир Путин знае дали ще има подобна инвазия. Според него Москва цели реванш за загубата си в Студената война.