Надежда Йорданова: Иван Гешев е опасен единствено за авторитета на съдебната система и държавността

Според нея това, което се случва през последните седмици, не е просто един криминален сериал с елементи на политически трилър, а разпад на държавността до опасни нива

Надежда Йорданова: Иван Гешев е опасен единствено за авторитета на съдебната система и държавността

Реклама

Иван Гешев е опасен единствено за авторитета на съдебната система и държавността, но не и за политиците. Това каза в предаването „120 минути“ депутатът от коалицията ПП-ДБ Надежда Йорданова, която беше правосъден министър в кабинета „Петков“.

„Ако само преди седмица бяхме разглеждали хипотетично такъв низ от факти, щях да ви кажа: Боже дано да не стигаме до там. Това, което се случва пред очите ни, не е просто един криминален сериал с елементи на политически трилър, а разпад на държавността до опасни нива“, каза тя по повод случващото се в съдебната система през последните седмици.

Бившият правосъден министър е категоричен, че съдебната система не е способна да се справи със случаи, при които главният прокурор и висши магистрати оронват престижа на институциите. Тя е възмутена от т.нар. „надиграване“ с пресконференции, вместо да се образува досъдебно производство и да се осъществи обективно разследване.

„Не става дума за катарзис, а за ясен и обясним край на няколко процеса, които някак съвпаднаха. Сякаш виждаме резултата от сблъсъка на няколко тектонски плочи. От една страна съдебната власт, особено прокуратурата, започна да усеща, че рано или късно ще се стигне до реформа“, обясни още тя.