Надежда Нейнски: Шенген и еврозоната са политически решения

„Ако не се справим с корупцията и не проведем реформите, и Господ да слезе, той не може да превърне България в член на Шенген“, добави тя

Надежда Нейнски: Шенген и еврозоната са политически решения

Реклама

„Теренът в България се разкаля до такава степен, че дори и за непредубедените зрители е трудно да се проследи какво се случва“, каза в „120 минути“ дипломатът и бивш ми министър на външните работи Надежда Нейнски.

„Прави впечатление, че когато слушаш, част от нещата се премълчават. Никой ли не знаеше за всичко това? Каналите, покровителството и чадърите сега ли се появиха? За мен притеснително е компрометираното на идеята за западна ориентация на България. Компрометира се идеята, че България успешно върви по един път“, добави тя.

„Видяхме, че в Словакия беше избран за президент националист. Той каза една позната реплика – „Аз съм за мира срещу войната“. Новата мантра е – „Ние сме за мира“. То ние всички сме за мира, но има една държава, която нахлува в друга независима държава и окупира 20% от нейната територия“, коментира Нейнски.

„Не можем да очакваме членство в Шенген по суша и в еврозоната. Как ще повери ЕС или НАТО, или някоя държава вътрешна информация на държава, която не може да контролира какво изтича в публичното пространство? Не да имаш връзки в Австрия, е това, което ще вкара България в сухопътния Шенген, а репутацията на политиците, институциите и умението да функционираме като европейска демократична държава. Шенген и еврозоната са политически решения“, подчерта бившият министър на външните работи.