Николай Денков: За да има съгласие, трябва да има разговор – не с мегафони, а на масата

Така няма да решим проблемите, обяви премиерът

Николай Денков: За да има съгласие, трябва да има разговор – не с мегафони, а на масата

Реклама

За да има съгласие, трябва да има разговор – не с мегафони, а на маса. Затова поканихме синдикатите. Те отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите, обяви премиерът Николай Денков, след като пропадна срещата със синдикатите по отношение на протестите на енергетиците и миньорите.

„Териториалните планове не затварят мини и топлоелектрически централи. Те целят да привлекат 4 млрд. лева за тези региони. С предаването на документите преговорите с ЕК започват. Ще водим преговори по всички точки. България не е поела ангажимент да закрие мощности за производство на ток от въглища. Те очертават какво България ще направи с парите за развитието на районите“, добави той.

„Предадохме териториалните планове на последната възможна дата. Те трябва да получат одобрение до 31 декември. Ние предадохме последни. Имаме два месеца за преговори. Искаме разговори със синдикатите, за да подготвим аргументи“.

„Не говорим за друга дата освен 2038 година. Това е годината, преди която няма да спре производството. Имаше искания от протестиращи да отпадне датата за 2026 година за ТЕЦ „Бобов дол“. Тя е премахната от предадените териториални планове. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи“, категоричен е министър-председателят.