Пътят на ваксините до Европа

Интервю с Ноел Ватион, един от ръководителите на ЕМА

Реклама

Т. нар. „стаден имунитет” зависи много фактори, а дори и при голяма имунизация срещу коронавируса – противоепидемичните мерки като носене на маски и поддържане на физическа дистанция ще трябва да продължат. Причината – многото неизвестни за продължителността на защитата след ваксинация.

Това каза специално пред bTV  Ноел Ватион, един от ръководителите на ЕМА. 

 Ватион работи в Европейската агенция по лекарствата от 1996 г. Белгиецът започва своя професионален път в аптека в един от индустриалните центрове в родината си – Генк. Днес, четири десетилетия след началото на кариерата си, е сред ръководителите на най-големия европейски регулатор, който одобрява медикаментите на стария континент.

В специално интервю за предаването „120 минути” Ватион казва, че безпрецедентната социално-икономическа криза, пряко свързана и с обществените здравни системи по целия свят, е променила работата на експертите в ключовата агенция. „Трябва да се намери баланс с хората, които казват, че твърде бързо действаме, но и тези, които искат нещата да се случват по-бързо. Винаги сме заявявали, че не искаме да правим компромис с научната оценка и в крайна сметка трябва да бъде оптимално утвърдено качеството, безопасността и ефикасността на ваксините - и то преди да одобрим нещо да се пусне на Европейския пазар и с него да се ваксинират милиони хора. Това не означава, че не трябва да се опитаме да намерим начини да бъдем възможно най-ефективни и да видим къде можем да се забързаме.”

В момента евровластите задават на всички компании с одобрени ваксини въпросът "Къде са ваксините?" Имате ли обяснение защо все още не са доставени?

Трябва да се разграничават, разбира се, необходимите процеси за одобряване на всички заявления за ваксини и после за доставките, които следват. За ваксините, които са получили одобрение - има подписани споразумения между Европейската комисия, държавите членки и съответните компании. Съгласно тях, доставките ще се правят от фармацевтичните компании. Трябва да имаме предвид, че изпълнението на кампания по ваксиниране и гарантирането наличността на всички тези дози ваксини при първа възможност е значителен процес. Винаги е възможно да се появят някои спънки в цялостния процес. По-трудно е в началото, когато се пускат ваксините, отколкото по-нататък, когато вече има достатъчно налични достъпни ваксини. Влагат се всички усилия да се гарантира, че всички заинтересовани страни - всички 27 държави членки, ще имат достатъчно ваксини, за да имунизират населението. Но понякога е възможно да има определени забавяния в доставките.

И все пак, вие от Европейската агенция по лекарствата, кога очаквате европейците да могат да изберат от всичките 6 ваксини? Някои от тях са в процес на одобрение, някои – не…

Все още има ваксини в процес на обработка. Първата е на „Janssen Pharmaceutica”, известна още като ваксината на „Johnson&Johnson”, по която в момента работим в Агенцията. Подготвят се и други ваксини, но все още не са на толкова напреднал етап. В рамките на няколко месеца ще имаме няколко ваксини, които да може да се използват, предвид националните програми за ваксиниране, които всяка държава членка е разработила.

С началото на кризата Европейската комисия започна преговори с различни компании, които разработват ваксини срещу COVID-19. Така със споразумения – още преди препоръките на ЕМА за използване – комисарите на Урсула фон дер Лайен целят да гарантират необходимите дози за населението в страните-членки. След петъчното решение за британската разработка на Оксфордския университет и „АстраЗенека”, към момента одобрените препарати за Съюза вече са 3. Бъдещи доставки се очакват от „Johnson&Johnson”, немската „CureVac” и от продукта на „Sanofi-GFK”(Франция-Великобритания).

Ваксината на „АстраЗенека” ще бъде ли подходяща за деца и ефикасна ли е спрямо новия вариант на коронавируса?

Ще уточним възрастовите граници. Изпитванията се извършват при лица над 18-годишна възраст, така че това ще бъде отбелязано в продуктовата информация. По отношение мутациите - като тази от Обединеното кралство, както и от Южна Африка – такава информация ще получаваме в течение на времето. Не мога да кажа, че ще бъде налична сега. В четвъртък, например, чухме от "Пфайзе\Бионтех", че ваксината им защитава и срещу английския вариант.

Тоест ще знаем в бъдеще, едва когато повече хора са имунизирани?

Да. И това може бързо да се случи за вече одобрените или за тези, за които текат клинични проучвания. Например – за ваксината на „Johnson&Johnson”, едно от изпитванията се случва в Южна Африка, така че вероятно ще получим информация доколко тя е способна да действа срещу южноафриканския вариант на вируса.

Ноел Ватион потвърди, че в момента текат и разговори с производителите на руската ваксина „Спутник V”, но те са в „ранен етап”. Той обясни, че процесът за одобрение за използване в държавите членки зависи от данните, които компанията ще предостави. Едва тогава процедурата може да бъде задействана.

При одобрение на стандартни ваксини към всяка следваща фаза на клинично изпитване се преминава едва след успешното приключване на предишната. За ваксините срещу коронавирус обаче част от етапите се преминават едновременно, а други са времево съкратени. Не се прави обаче компромис с изискванията за качество, безопасност и ефективност, уверяват от Европейската агенция по лекарствата.

Възможно ли е този забързан процес да се превърне в новата стандартна процедура в бъдеще?

Трябва да сме реалисти. Експертите ни работят бих казал почти денонощно. Натоварването е извънредно. А освен това - и отговорността е огромна. Да се каже, че трябва да го правим и в бъдеще за всички други лекарства, според мен не е устойчиво. Но сме го правили в миналото - за първото лечение за СПИН, например. Тогава също се справихме в много кратки срокове. Бих казал, че за отделни случаи е възможно да се направи, но не може да бъде рецепта за дългосрочно действие.

Според Ноел Ватион ще достигането на т. нар. „стаден имунитет” зависи от много фактори, а дори и при голяма имунизация срещу коронавируса – противоепидемичните мерки като носене на маски и поддържане на физическа дистанция ще трябва да продължат. Причината – многото неизвестни за продължителността на защитата, както и влиянието върху симптомите на болестта.

Какъв е отговорът на зам. изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата за теориите на конспирацията – вижте в специалното интервю най-горе във видеото!