Проф. Мартин Вечев: Българският ChatGPT ще се използва безплатно поне за една година

Целта на предприемачът Мартин Вечев е да задържи най-добрите и талантливи деца в България

Проф. Мартин Вечев: Българският ChatGPT ще се използва безплатно поне за една година

Реклама

Българският ChatGPT ще се използва безплатно поне в рамките на една година от свички в България. Това каза в предаването „120 мините“ предприемачът и основател на Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) Мартин Вечев.

„Българският ChatGPT е един от проектите по който работим в INSAIT. Идеята е, че българските държавни учреждения, организации и фирми ще могат да го вземат на диск или на флашка, да си го инсталират и да го ползват. По този начин те ще защитят личните данни на потребителите, т.е. те няма да излизат от даденото учреждение и въобще от България“, обясни той.   

BG ChatGPT ще бъде пуснат безплатно, защото INSAIT реализира този проект в полза на държавата. „За да имат българските компании същата технология, без да им се налага да споделят лични данни. Моделът на тази технология ще бъде безплатен в началото, но ще видим колко дълго ще можем да го поддържаме безплатен във времето. Но поне първата година със сигурност ще е безплатен“, поясни Мартин Вечев.

Предприемачът смята, че изкуственият интелект е способен да помогне на учениците и студентите в тяхното развитие, но няма как той да се яви на изпит вместо тях. „Децата така или иначе ще трябва да положат усилия, за да се научат да решават задачи или да пишат есета. Изкуственият интелект трябва да им помогне в разгръщането на естествения им интелект“, категоричен е той.