Проф. Михаил Мирчев: Ще се съобразя с решението на ректорските ръководства

Проф. Мирчев с коментар относно отвореното писмо на студенти, които го обвиняват в расизъм и фашизъм в лекциите му

Реклама

Проф. Михаил Мирчев, който беше разкритикуван в отворено писмо от студенти, че в лекциите си по социология прокарва елементи на фашизъм и расизъм, ще се оттегли от тази дисциплина, ако ръководството на ВУЗ-овете, в които преподава, счете това за необходимо.

Това каза той в предаването „120 минути“.

„Принципно осъдителни неща няма, но все пак мога да кажа на моите колеги: „Изтеглям се от тази дисциплина не, защото има основание, а да не ви създавам на вас колегиален проблем. (…) С ректора на Софийския университет говорих, с моя ректор говорих – те като персони все още не заемат позиция, но са възложили етични комисии, които самата комисия трябва да даде аргументация, да изгледа пълния цикъл от 8 часа лекции, да си даде становище и тогава ректорските ръководства ще вземат някакво решение“, коментира проф. Мирчев.

Репликите, които предизвикаха най-големя смут, професорът обясни със статистически данни. Във видеата от онлайн лекциите, които бяха показани, Мирчев казва, че част от ромите са агресивни, „диктатурка трябва“, говори и за раждаемостта при българките сравнена с тази на ромките и пр.