Проф. Рони Гамзу: Каквото и да се налага, за да бъде спряна тази епидемия, то си струва

Ние сме в състояние на локдаун и като страна губим милиони долари, така че е по-добре да ги дадем за ваксини, допълни той

Проф. Рони Гамзу: Каквото и да се налага, за да бъде спряна тази епидемия, то си струва

Реклама

Вярата рядко е напускала земята, която три религии въздигат в своя светиня. В средата на юли обаче в Израел не е останало много място за надежда. Заболелите от COVID-19 са хиляди, а броят им расте с тревожни темпове.

Едно име обаче обещава отново да върне нормалността. Проф. Рони Гамзу е назначен за първия председател на щаба за борба с коронавируса. Строг, решителен и решен да спори с политиката в името на здравето. Мисия, която не се увенчава с успех.

В Израелската болница „Ихилов“ смъртта не е решение. Мислят, че са готови за всичко. Тук има 4-етажно подземно бомбоубежище с 1000 легла, сградата осигурява защита и срещу химически и биологични атаки. В зората на коронакризата обаче директорът на „Ихилов“ – проф. Рони Гамзу признава – битката вече не е само за живота, а и за правото да си отидеш достойно.

„Пациентите с коронавирус понякога умират. И те трябва да умрат по най-достойния възможен начин, с техните близки и скъпи хора близо до тях. Те трябва да имат правото да се сбогуват с тях. Разрешаваме им да го сторят. Това е морален стандарт, който сме наложили в тази болница и вярвам, че това трябва да се случва навсякъде по света“, казва проф. Гамзу.

В разгара на лятото COVID отделението на болницата е запълнено на 110%. Няма място. А страната няма визия как да преодолее кризата. Няма и време. Затова властта спешно започва търсенето на лекар, който да приеме една нова позиция: „цар на коронавируса“.

Титлата обещава слава и власт, но първите в списъка отказват. Не вярват, че кабинетът ще е способен да им преотстъпи правото да решават. Директорът на „Ихилов“ обаче не се колебае дълго.

„Ние сме във война. И във времена на война, ако имаш качествата на генерал, трябва да се присъединиш към армията. Да се включиш в мисията, да я поведеш. Не трябва да се притесняваш от провал, нямаш правото да се страхуваш, че ще е прекалено трудно или ще застраши твоята кариера. Ти не мислиш за това. Мислиш само за едно – за победата и как да ръководиш по най-добрия начин твоята страна“, смята проф. Гамзу.

Решението му не е изненада. Заради уменията и твърдостта си в миналото е наричан Наполеон. И така – Наполеон става цар и е готов на всичко, за да върне Израел обратно на картата на здравето.