„Провери фактите“: Не е вярно, че дрождите в хляба причиняват опасни болести

Здравните експерти са категорични – те са навсякъде около нас и не представляват никаква опасност

„Провери фактите“: Не е вярно, че дрождите в хляба причиняват опасни болести

Реклама

В множество публикации в социалните мрежи се твърди, че хлябът е едно от „най-ужасните изобретения на човечеството“.

„Факт е, че ако ядем хляб с мая, тогава дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини. И в същото време отделят продуктите на своята жизнена дейност – токсини, тоест дрожди паразитират в тялото ни“, гласи едно от неверните твърдения.

Освен текстът и илюстративната снимка е подвеждаща – на нея е показан хляб с плесен, а не дрожди. Здравните експерти са категорични – те са навсякъде около нас и не представляват никаква опасност.

„Дрождите са част от хляба, може би откакто съществува човечеството. Всъщност дрождите не са нищо друго освен мая, която ние ползваме. Това са микроорганизми, които произвеждат най-общо казано въглероден двуокис и предизвикват бухването на хляба. А допълнително дрождите са абсолютно безвредни за нас – като микроорганизми те са навсякъде около нас в целия ни свят и живот – в мляко, в сирена, в бира и т.н.“, обяснява д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Чавдар Христанов, познат от участието си в приключенското риалити „Фермата“, е с 12-годишен опит като хлебар. Обучава се в Университета по хранителни технологии в Пловдив с фокус върху зърнените храни. Има и собствена пекарна.

"Дрождите ни заобикалят от милион години, те не са създадени вчера. Няма модерна мая, която ние да ползваме сега, която я е нямало преди 100 или 200 г. Те са култивирани. Всъщност нелепо е твърдението, че дрождите са живи. Хлябът се изпича на 210 градуса. 45 минути стои във фурната. Няма какво да оцелее вътре живо“, коментира Христанов.