"Разследване": Има ли разминаване на съставките с етикета на протеиново барче или удар по бизнес за милиони?

Санкциите са от комисията за защита на потребителите

"Разследване": Има ли разминаване на съставките с етикета на протеиново барче или удар по бизнес за милиони?

Реклама

Актове за хиляди левове и забрани за нелоялна търговска практика заради този продукт - шоколадово протеиново барче. Поводът - оплакване на клиент, че след като месеци е ял от вафлата - се е повишила кръвната му захар. Санкциите са от комисията за защита на потребителите - КЗП. Комисията твърди, че няколко вида от протеиновото блокче съдържат въглехидрати или белтъци, в повече от посоченото на опаковката им.

„Тука става въпрос за заблуда на потребителя. За храни, които са предназначени за силно таргетирана група хора, това са хора, които по някаква причина със специален режим на хранене, или било защото са спортисти. От направените лабораторни изследвания ние констатираме, че има съществено разминаване между съдържанието на продукта от това, което е указано на етикета. А дали това е опасно, не е от нашата компетенция“, каза Стоил Алипиев, председател на КЗП.

За да не правим реклама или антиреклама не споменаваме имена на фирми. Управителят на компанията вносител на продукта обаче не е съгласен с констатациите на държавната комисия и твърди, че зад санкциите на КЗП се крият други цели.

„Лично според мен е атака от конкурентна фирма, но това нещо няма как да го докажем към момента, въпросът е, че използват КЗП, за да разчистят сметките си с нас, което е абсурдно. Първо ние сме на пазара от 6-7 месеца, явно влезли сме в полезрението на конкурентна фирма, те очакват явно през КЗП да ги ползват като бухалка, което е абсурдно, разбирате ли“, смята Виктор Атанaсов, управител и собственик на фирма.

Къде е истината? Историята започва през пролетта, когато държавната КЗП получава сигнал на недоволен потребител.