"Разследване на Марин Николов": Ексклузивен разказ на двама българи в затвор в Дубай

Осъдени са за опит за преврат и молят българската държава за помощ

Реклама

Обединените арабски емирства са седем. Управлявани са от шест фамилии, като най-голямото и важно емирство е Абу Даби. На второ място е Дубай. Именно там започва тази невероятна история – за никога неосъществил се бизнес, надежда за несъществуващо бащинство и арест, който ще отведе трима българи в затвора. След обвинения, които звучат страховито.

Юрий Байрактаров e брокер на недвижими имоти от Велико Търново. Шеста година той се намира в затвора „Ал Сaдр“ в Абу Даби. Осъден е на 10 години по дело за престъпления срещу националната сигурност на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Мъжът има право на кратки телефонни разговори два пъти седмично. Един от тях е с нашия екип.

„За зрителите на „120 минути“: аз съм Юрий Байрактаров от Велико Търново и съм в затвора в Абу Даби, Юнайтед Араб Емират. Моята история започна 2017 г., когато получих обаждане от жена, с която имах бизнес контакти в Дубай. С обещание за бизнес с добри очаквания ме накара да тръгна за Дубай. Тя ме накара да донеса два паспорта. Това беше идеята за пътуването, когато аз тръгнах – да ми ги даде човек и да ги предам на нея. Така и стана. Предадоха ми двата документа. Когато пристигнах на автогарата в Дубай бях арестуван автоматически на летището“, разказва българинът. 

Така Юрий се озовава зад решетките. По неговите думи – шест месеца е бил със завързани ръце и очи. И непрестанни разпити. В последствие разбира, че жената, която му обещала бизнес и го помолила да пренесе двата паспорта също била арестувана. Дни, преди да го повика в Дубай.

Жената, която според Юрий, го е извикала в Дубай, е Вилияна Янкова. В момента тя е в същия затвор в Абу Даби, осъдена по същото дело за престъпление срещу арабската държава.

„Нашата присъда е 10 години и ние сме излежали вече по затворническия календар 8 години, защото един месец се равнява на 22 дена и за това наистина постоянно пишем писма. От тука писмата ми стигат до прокурора и каквото зависи от прокурора те го  правят. Много Ви моля, ако може да ни се даде шанс отново да видим семействата си“, моли за помощ Янкова.

Повече вижте във видеото!