"Разследване с Марин Николов": Как един журналист попадна в запис, изнесен от прокуратурата?

Димитър Стоянов е един от последните журналисти, разговаряли с убития Красимир Каменов-Къро

"Разследване с Марин Николов": Как един журналист попадна в запис, изнесен от прокуратурата?

Реклама

След като преди две седмици ви пуснахме последното интервю на убития в РЮА Красимир Каменов-Къро и жена му, а миналата седмица видяхте признанията на „момчето за всичко“ на следователя Петьо Еврото, както нарече себе си обвинения Кристиян Христов, днес Марин Николов ни среща с Димитър Стоянов. Той е един от последните български журналисти, разговаряли с криминалния бос Красимир Каменов-Къро преди  фаталния 25 май, когато той беше убит в Южна Африка.

Контактът на Стоянов с Къро беше разгласен публично от прокуратурата два месеца преди убийството. Гласът на журналиста от разследващия сайт „Бърд“ се чу на няколко места в 15 звукови записа от разговори с участието на Къро и още няколко мъже.  Тогава пред всички медии главният прокурор Иван Гешев определи разговорите като заговор срещу прокуратурата и съдебната власт.
На записите се чува как Стоянов обсъжда личността на Иван Гешев, както и на полицейския началник Михаил Наумов. Говори с няколко души, като споменава и за подготовка на журналистически материали.

В други записи се чува гласът на Красимир Каменов-Къро в разговор с различни мъже, без участието на журналиста. Къро се изказва негативно срещу главния прокурор и полицейски служител, като споменава и парични суми.

Огласените 15 записа били намерени случайно на флашка при обиск в дома Дилян Георгиев, който е обвиняем по дело за притежание на наркотици, обясниха тогава на брифинга.

В дома на друг обвиняем съучастник е намерен и списък с 18 имена на магистрати. Той е озаглавен „вредители за уволняване“. Намерени са напечатани текстове, подписани долу с името Митко С.  В един от тях пише: „Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от щатите“. А по-долу: „Важно е да намерим хора да пишат срещу Каскета, ние ще им кажем какво“. А в анонимен текст, открит в дома на Дилян Георгиев пише: „изпращам ти парите за разноските за Димитър и нашите други приятели".

В последствие прокуратурата изнесе и чатове между Дилян Георгиев и Димитър Стоянов, свидетелстващи за близки контакти между двамата. След всичко това някои медии определиха Стоянов като „компрометиран журналист“.