Революция в борбата с рака?

Според специалистите лекарството е революционно, защото има по-малко странични ефекти

Реклама

Надежда за милиони хора, след като в началото на седмицата Би Би Си съобщи за ново лекарство срещу рак, одобрено в Европа. Медикаментът открива къде в организма има специфична генетична аномалия предизвикваща заболяването. Приложен е за първи път на 2-годишната Шарлът в Лондон. Според специалистите лекарството е революционно, защото има по-малко странични ефекти.

В студиото е д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването и настоящ директор на Университетската болница за активно лечение по онкология.

"Би Би Си е много уважавана медия, но малко трябва да охладим думата „революционно”, защото всъщност това лекарство е изобретено някъде 2013 г. миналата година е разрешено от Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ, таза година – от европейската агенция", коментира в предаването „120 минути” д-р Стефан Константинов.

Той уточни, че милиони хора се разболяват от рак, а  тези, които са подлагани на лечение с това лекарство, са около 200. "То получава одобрение по една доста бърза писта. Все повече се появяват такива медикаменти, които за определени случаи действат, но те са безумно скъпи", каза още д-р Константинов.

Вижте разговора във видеото.