Росен Плевнелиев: България не бива и няма да е изкупителната жертва за една погрешна европейска политика

Росен Плевнелиев подчерта, че страната ни е била „на ръба на един кошмарен геополитически сценарий“

Росен Плевнелиев: България не бива и няма да е изкупителната жертва за една погрешна европейска политика

Реклама

България не бива и няма да е изкупителната жертва за една погрешна европейска политика. Това каза в предаването „120 минути“ Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 година.

„Свикнал съм да не гледам детайлите, а голямата картина, затова първо искам да благодаря и на правителството, и на парламента, както и на трите проатлантически партии, които „изковаха“ това много важно политическо решение“, поясни той.

Росен Плевнелиев подчерта, че страната ни е била „на ръба на един кошмарен геополитически сценарий“. „Той беше в това, че Румъния ще дръпне здраво напред и България ще остане сама – някъде разкрачена между Изтока и Запада, да се гърчи сама като някакъв буфер“, поясни той.

Според него е имало риск да се превърнем в „нация, която не е разбрала къде е нейната принадлежност“. Ето защо той смята, че правителството е успяло да постигне четири големи неща.

Първо успя да ни запази в тандем с Румъния – това беше изключително важно, при положение, че съседите ни бяха значително по-напред от нас. Второ – успяхме да преодолеем 12-годишното вето на Холандия чрез конституционна реформа“, каза още Росен Плевнелиев.

Що се отнася до ветото на Австрия той поясни, че тази страна не е сама в проблема с мигрантите. През 2023 г. само една провинция в Германия е поела повече бежанци отколкото цяла Франция, подчерта още той и допълни, че престъпността в Берлин сега е път пъти по-висока в сравнение с година по-рано.