Руслан Мъйнов за песента, посветена на Дравската епопея

В тази песен наблегнах до голяма степен на личното, на болката на майката, болката на любимата, страданието на тази, която чака, и няма да дочака, каза актьорът

Реклама

Още едно доказателство за българското военно чудо или битката, която войниците не загубиха във войната, която политиците загубиха. Всичко това са определения за битката край Драва, която е още едно свидетелство за българския героизъм. В предаването „120 минути“ Руслан Мъйнов разказа защо е решил за възпее тази битка.

„Избрах я, защото много песни има направени за събитията още за Симеон Велики, за турското робство, за Освобождението, за Първата световна, а в тази война тези хора, които са дали живота си, като че ли остават най-незабелязани, защото исторически така са сложили събитията, знаеш много добре – по-голямата част от войната сме на страната на нацистите, после сме със съветската армия заедно, колкото можем да се спасим, сега сме част от НАТО и затова за тези хора и за борбата заедно с Трети украински фронт и другите, не може пак много много да се обръща внимание и аз мисля, че точно това трябваше да се направи.

Аз в тази песен наблегнах до голяма степен на личното, на болката на майката, болката на любимата, страданието на тази, която чака, и няма да дочака, и саможертвата, защото тези хора са дали живота си в борбата с фашизма. Сега има много млади хора, които го смятат до някъде модерно. Ставаме свидетели на много такива млади хора, които, за крайностите, включително гледаме хора и които са настроени, като фашисти, като нацисти, това стана като че ли модерно донякъде. Много организации има такива. Много хора има такива, нахъсани, агресивни, които не си дават сметка за ужасите, за кошмара на това, което се е случвало", разказа Руслан Мъйнов.