Създателят на PISA Андреас Шлайхер: Много е важно родителите да имат амбиции

Той обясни, че България има прекрасни ученици, но и такива, които твърде много изостават

Създателят на PISA Андреас Шлайхер: Много е важно родителите да имат амбиции

Реклама

„Образователната система трябва да е по-адекватна и по-приложима, защото програмите в България, когато ги разглеждах видях, че ударението да се запомня материал и да го избълваш на изпита“, заяви създателят на PISA Андрес Шлайхер в предаването „120 минути“.

„Вече не ви плащат за това какво знаете, защото го има Гугъл, важно е какво можете да направите с това, което знаете. България вече се движи към критерии и усвояване на компетентност. Учениците трябва от опит да учат. Сега средата трябва да е по-активна и ученикът да има повече отговорност. Съдържанието трябва да е по-интересно, съвременно и свързано с живота“, обясни Шлайхер.

Той обясни, че България има прекрасни ученици, но и такива, които твърде много изостават.

„Важно е родителите да проявяват интерес към децата си, защото училищата не винаги са в час. Важно е родителите да имат амбиции“, категоричен е Шлайхер.

Според него по-ниските глобални резултати на PISA се дължат на пандемията и ученето дистанционно. „Видяхме спадът и качеството на резултатите в повечето страни и в България. Пандемията е един от факторите, защото в един момент учениците трябваше сами да се организират и да се мотивират. Младите хора не винаги са способни на това. Това не е единствената причина“, уточни Шлайхер.