Шенген или Европейския съюз е по-голяма привилегия?

27 са страните членки на ЕС, 27 са и членките на Шенген. Но четири от ЕС са извън Шенген – България, Румъния, Кипър и Ирландия, а други четири нечленки на ЕС са в Шенген – Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн

Шенген или Европейския съюз е по-голяма привилегия?

Реклама

Годината завърши и започна с новината, че България и Румъния от пролетта ще се присъединят частично към Шенгенското пространство – по въздух и море. Тоест, когато кацаме на летище в рамките на ЕС, няма да подлежим на паспортен контрол, който вече ще е бил извършен на летището, от което сме излетели.

Тази новина беше посрещната със смесени чувства сред политиците у нас – управляващите я обявиха за успех, а опозицията като отваряне на вратата за още мигранти, които ще сме задължени да приемем обратно, ако бъдат заловени в Австрия например.

27 са страните членки на ЕС, 27 са и членките на Шенген. Но четири от ЕС са извън Шенген – България, Румъния, Кипър и Ирландия, а други четири нечленки на ЕС са в Шенген – Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Шенген или Европейския съюз е по-голяма привилегия? Според Швейцария – Шенген. Една от най-богатите страни в света е получила привилегията за свободно движение, но не желае членство в политическия съюз на Европа. 

Повече вижте във видеото!