Софийската опера отбелязва 40 години от обявяването на светите братя Кирил и Методий от папа Йоан Павел II за съпокровители на Европа

Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера за силата на думите и музиката

Реклама

Тази вечер Софийската опера отбелязва 40 години от обявяването на светите братя Кирил и Методий от папа Йоан Павел II за съпокровители на Европа с неизпълнявана досега опера-оратория.

„Щастлив съм, че преоткриваме партитурата на Живка Клинкова, която приживе бе доста пренебрегвана. Тя заслужава тази реабилитация, защото творбата й е с европейска значимост. Преди 40 години операта-оратория е представена в съкратен вариант в полския град Бидгошч в присъствието на папа Йоан Павел II и оттогава не е представяна“ – сподели в „120 минути“ акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера.

Той допълни, че Живка Клинкова в продължение на три години е обикаляла манастири, музеи и библиотеки, за да интегрира в произведението православна и католическа музика. Така в партитурата попада и звученето на петте камбани от Хрельовата кула в Рилския манастир.

Пламен Карталов сподели детайли и за лятната програма на Софийската опера – спектакли край езерото Панчарево, в Националния исторически музей в Бояна, както и на Белоградчишките скали.