Специален репортаж със Стоян Георгиев: Износът на българско оръжие – индустрията расте в пъти след 24 февруари 2022 г.

След началото на войната в Украйна в заводи за боеприпаси у нас търсенето на работници надвишава наличните хора

Специален репортаж със Стоян Георгиев: Износът на българско оръжие – индустрията расте в пъти след 24 февруари 2022 г.

Реклама

Третият пакет военна помощ от България към Украйна вероятно ще бъде доста по-сериозен от първите два. На този фон bTV реши да провери най-големият производител на въоръжение ли е България. Специален репортаж на Стоян Георгиев обобщава данните, които ще променят представата за мира, войната и икономиката.

Петя Пищялова работи в салон за красота в Сопот. Клиентката на салона и е тук за процедура за разкрасяване на вежди. Тя работи във ВМЗ Сопот. Произвежда снаряди.

Петя казва, че имат доста клиентки от завода. С 830% е нараснал оборотът на военния завод ВМЗ в Сопот от началото на 2023 г. Няколкостотин нови работници са наети, но се търсят още. Увеличената заетост в завода се отразява на оборота за слона за красота.

„Взели сме на работа от миналата година около 500 нови работници наши, търсим още. В момента сме около 1165 души и търсим още“, заяви Иван Стоенчев, директор на ВМЗ – Сопот.

След началото на войната в Украйна в цяла България в регионите, в които има заводи за боеприпаси, търсенето на работници надвишава в пъти наличните хора. Заводите за снаряди работят на 24-часов режим, на пълен оборот. Опитват да разширят още капацитета си. Само липсата на кадри ги спира.

Цялото разследване на Стоян Георгиев вижте във видеото!