"Специален репортаж със Стоян Георгиев": Капиталите на най-близките на Путин текат спокойно в центъра на София

Алексей Чепа е човек, за когото вероятно не сте чували. По-голям е шансът да сте минавали покрай една от неговите сгради на бул. „България“ в София

"Специален репортаж със Стоян Георгиев": Капиталите на най-близките на Путин текат спокойно в центъра на София

Реклама

Алексей Чепа е човек, за когото вероятно не сте чували. По-голям е шансът да сте минавали покрай една от неговите сгради на бул. „България“ в София. Според разследване на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални Чепа притежава тази постройка.

Той е под всички възможни санкции на развитите страни по света. Заедно с руския опозиционен активист и журналист Георги Албуров от Фонда на Навални се опитваме да разберем защо санкциите срещу най-близките до Путин не работят, а парите от и към Кремъл минават спокойно и през центъра на София. 

„Депутатът Чепа е от тези хора, които са гласували всички онези нечовешки закони в последно време.  Той е един от тези депутати, които гласуваха руските войски да влязат в Украйна. Той е един от хората, гласувал за присъединяване на области от Украйна към Русия. Той е един от хората, които помага на Владимир Путин и продължава да му помага за неговата война. А що се касае за неговия бизнес, ние открихме такъв по целия свят. Апартаменти, ресторанти във Великобритания, огромна вила в Испания, имот в Маями. Открихме и негов бизнес в България. Неговият син има бизнес център в България. Има също така и жилищен комплекс“, казва Албуров.

В своите публични изказвания Чепа громи Запада, възхвалява войната, но децата му не са на фронта, не живеят в регионите на Русия като Твер и Смоленск, откъдето баща им е избран за депутат, не живеят дори в Москва, а са избрали за свой дом една от най-лошите страни и центъра на злото според баща им – Великобритания.

Дъщеря му притежава апартамент за 1 милион паунда до Бъкингамския дворец, а синът му – супер луксозна вила за 15 млн. евро в испанския курорт Марбея. Поддръжниците на войната Притежават и апартамент с басейн в Маями, САЩ.

Синът на депутата Чепа инвестира няколко милиона евро не в Твер или Смоленк, откъдето е избран баща му, а в сграда на бул. „България“ в София.

Собствеността на 19-етажната офис сграда е добре скрита чрез верига от офшорни фирми – компания в Белиз, собственост на фирма в Кипър, която притежава българската компания, собственик на сградата. В декларацията за конфликт на интереси според българското законодателство като краен собственик на 25% от капитала е посочен сина на руския санкциониран чиновник – Даниил Чепа.