Станислав Цветков - българското име в световната анимация

Как се правят приказни светове?

Реклама

"Гледам си плаката на филма "Астерикс и инцианците отиват в Америка", който супер много харесвах и си мислех: "Аз един ден ще разбера как се прави тази прословута анимация".

Така още като дете Станислав Цветков избира да следва целта си да види отвъд рисунките и да стане художник-аниматор. С много упорита работа 10 години по-късно е избран да бъде сред екипа за пълнометражния филм "Астерикс и викингите". Сбъдва мечтите си и впоследствие рисува някои от любимците на милиони малки и големи по целия свят с работа за гиганти като"Cartoon Network" и BBC.

Днес 37-годишният талант е главен аниматор на проекта за единствения съвременен роден анимационен сериал с герои и сюжет, вдъхновен от фолклора ни – "Златната ябълка".

След готовия пилотен първи епизод студиото вече има надежда за цял сезон.

"Идеята не се е променила. Нещото, което не бяхме предвидили обаче е, че няма да може да го реализираме изцяло в България… Нашият френски дистрибутор, който впоследствие изяви интерес и да копродуцира, ще вземе голяма част от работата по сериала във Франция - когато се намери адекватно финансиране за цял сезон. Искаме да го направим както се правят големите други европейски сериали", казва Станислав.