Стефан Янев: Никой няма интерес от нови предсрочни избори

"Отказът на избирателите да идат до урните, може да е във възходящ тренд", коментира председателят на „Български възход“

Стефан Янев: Никой няма интерес от нови предсрочни избори

Реклама

„Имах притеснение, че може да има отцепници от парламентарната ми група. Политическият живот е свързан с идея и цел, но когато дойдат хората с парите, всичко е възможно“.

Това каза в предаването „120 минути“ Стефан Янев, председател на партия „Български възход“, бивш служебен премиер и бивш министър на отбраната.

„Очевидно не сме излезли от политическата криза. Когато две трети от избирателите не отидат до урните, това е сигнал, че политическото е на края на пътя си. Говоря за начина, манталитета, лепенето на етикети, за шоуто вместо автентичен разговор за бъдещето на страната“, допълни той.

„Политическата криза ще бъде решена, когато това поколение политици отиде в логиката на политическия разговор и диалог. Измъкването не е лесно. Видяхме на тези избори. Въпреки че имаше ниска избирателна активност, имаше друг феномен – липсващи гласове в секции. Като партия получихме над 100 жалби от хора, чиито глас не е отчетен“, обясни Стефан Янев.

„Очаквам всякакви опити за диалог и търсене на изход от ситуацията. Никой няма интерес от нови предсрочни избори. Отказът на избирателите да идат до урните, може да е във възходящ тренд. Влизайки в парламента с още по-ниска легитимност, какво основание ще имат диалог и математика“, коментира председателят на „Български възход“.

Според него президентът трябва да постъпи държавнически, ако се стигне до връчване на третия мандат.