Стела Стойкова за инцидента със самолет в Япония: Добрата подготовка е това, което влияе върху психиката

"Изключително е, че толкова много хора са евакуирани само през две пързалки", подчерта журналистът, документалист и бивша стюардеса

Стела Стойкова за инцидента със самолет в Япония: Добрата подготовка е това, което влияе върху психиката

Реклама

„Хората трябва много стриктно да спазват това, което им се казва от кабинния състав, особено в такава ситуация. И да не приемат стюардесата като една сервитьорка“, каза в предаването „120 минути“ Стела Стойкова, журналист, документалист и бивша стюардеса.

През седмицата при кацане самолет на японските авиолинии избухна в пламъци, а екипажът успя да евакуира близо 400 души за 90 секунди. Малко след края на евакуацията, самолетът изгоря напълно.

„При дим в самолета, това което може да се направи, е да се покрие лицето с мокра дреха, за да се диша през нея. В случая стюардесите не е можело да направят много относно този пожар, защото той е извън кабината“, каза Стойкова.

„Добрата подготовка е това, което влияе върху психиката. Когато тази ситуация си я проиграл десетки пъти, би трябвало да са подготвени. Идеята е да не се замисляш върху това, когато се случи и да действаш по това, което си запаметил“, обясни тя.

"90 секунди е нормата. Самолетът и неговият размер нямат значение, има значение броят на пътниците. Аварийните изходи са съобразени с броят на пътниците. Изключителното е, че толкова много хора са евакуирани през две пързалки", подчерта Стойкова.

„Японците са известни с тяхната дисциплина“, обясни тя.