Теодор Ушев: За да работиш в България, трябва да си сложиш скафандър, който да те пази от токсичната атмосфера

Творецът обяви, че това е последното му интервю за българска медия

Теодор Ушев: За да работиш в България, трябва да си сложиш скафандър, който да те пази от токсичната атмосфера

Реклама

В България сме свидетели на пълзящ фашизъм. Това каза в предаването „120 минути“ Теодор Ушев, дни след официалната премиера за България на филма „φ1.618“ и броени часове след като обяви, че ще даде последното си интервю за българска медия.

„Пълзящият фашизъм винаги започва с изгарянето на книги. Вижте какво се случи в Русия – не бяха убийствата на журналисти, фашизмът започва с изгарянето на книги и със затварянето на театри. Същото се случва и в България. Започва се с театрите, журналистите са следващите“, заяви той.

Според Тео Ушев българското общество е разделено само в социалните мрежи и в новогодишното обръщение на президента. Разделението е изкуствено. Хората в страната обаче са нормални, притеснени от случващото се.  

„Не вярвах, че агресията в социалните медии е действителна. Затова направихме един тур с филма в Бургас, Варна и Пловдив. Исках да видя как наистина реагира публиката. Оказах се прав – хората са нормални, не са агресивни, диалогични са и премиерата беше истински празник за екипа на филма. В същото време от месеци срещу филма имаше тролски атаки, които са платени от някого“, обясни той.

След всеки анонс за филма са се изливали по 400-500 обидни коментара срещу Теодор Ушев или някои от актьорите, които са участвали във филма. Ушев призна, че няма проблем с това да бъде обиждан, но изживява много болезнено нападките срещу актьорите и други хора от екипа му.

„Един артист, за да стане добър, трябва да развие дадена чувствителност – всичко да минава през сърцето му. Това е един мускул, който трябва да се упражнява, да бъде, колкото се може по-чувствителен. Но за да работиш в България, трябва да си сложиш скафандър, който да те пази от токсичната атмосфера“, призна още Тео Ушев.