Тръмп или Байдън - какви са рейтингите на двамата опоненти в САЩ?

От това как президентът Тръмп ще се справи с кризата с COVID-19 и проблемите, адресирани от протестиращите, зависят резултатите от изборите

Реклама

Отвъд Океана американското общество през последните 12 дни се разтресе не само заради безпрецедентната ситуация с коронавируса, а и заради ареста с фатален край на Джордж Флойд. Последните му изречени думи, под физическата агресия на полицаите от Минеаполис - "Не мога да дишам!", се превърнаха в символ на бунта на десетки хиляди, които излязоха на улиците срещу расизма.

През последните дни ставаме свидетели на една абсолютно различна картина в сравнение с предишната седмица. Големи групи хора се събраха в столицата Вашингтон, Чикаго, Филаделфия, минаха по моста „Голдън гейт“ в Сан Франциско. Ще на много места в САЩ се проведоха протести, но нямаше палежи и плячкосване. Демонстрациите приличаха на празненства, в тях участват и бели семейства.

В тази ситуация се усеща липсата на лидерство във Вашингтон. Вместо да изгради стена по границата с Мексико, президентът изгради преграждания около Белия дом. Липсва ясна концепция за реформа на полицейските сили и за законодателни и инициативи, които биха могли да направят нещо за подобряването на расовите отношения.

Очаква се демократите да предложат закон за промяна в полицейските управления. Липсата на лидерство се запълва от бивши президенти и от бивши членове на администрацията на Доналд Тръмп като генерал Матис, който преди оглавяваше Пентагона.

Президентът Барак Обама участва в съвместен разговор с местни и национални лидери от движението за реформа в полицията. Във форума имаше представители както на властите в Минеаполис, така и лидера на едно от движенията, защитаващо правата на младите цветнокожи Патрик Плайън.

„Бих искал да се обърна директно към цветнокожите млади мъже и жени в тази страна, които са били свидетели на твърде много насилие и твърде много смърт. И твърде често част от това насилие идва от хора, които би трябвало да ви служат и да ви предпазват. Искам да знаете, че вие имате значение, искам да знаете, че вашият живот има значение, че вашите мечти имат значение“, заяви Обама.

„И когато се прибера вкъщи и видя лицата на дъщерите ми - Саша и Малия, и погледна племенниците си, виждам безкраен потенциал, които заслужават да процъфтяват и да се развиват...би трябвало да имате възможност да се учите и да правите грешки, да живеете живот с радости - без да трябва да се притеснявате какво би ви се случило, ако отидете до магазина или на джогинг, или просто карате по улицата и наблюдавате птичките в парка“, допълни предишният президента на САЩ.

От това как президентът Тръмп ще се справи с кризата с COVID-19 и проблемите, адресирани от протестиращите, зависят резултатите от изборите.

Според последните проучвания кандидатът на демократите Джо Байдън води на Тръмп с 11%.