„Трибунал за Путин“: Гражданска мрежа събира доказателства за военни престъпления

Около 8000 са цивилните жертви след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна – от 24 февруари миналата година до сега

Реклама

Около 8000 са цивилните жертви след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна – от 24 февруари миналата година до сега. Още 3400 са загиналите цивилни по време на осемгодишната война в Източна Украйна.

Святослав Рубан е част от първата украинска гражданска организация, удостоена с Нобелова награда за мир - Център за граждански свободи.

Вячеслав е в основата на доброволческа открита платформа за разследване на военни престъпления, работеща на принципа на Белингкат – разследване по открити източници. Стотици граждани – доброволци, документират военните престъпления, извършвани от Руската армия.

„Станахме съоснователи на инициатива, която се казва „Трибунал за Путин“. Но трибунал за Путин, това е съкратеното название. Пълното название е „Да разкъсаме порочния кръг на безнаказаност на Руската федерация“. В днешно време технологиите позволяват на човек, който се намира на другия край на планетата да направи журналистическо разследване. Да събере информация за престъпление. Да го предаде на съответните следствени органи. Да послужи за започване на криминални дела“, казва Сятослав Рубан от Център за граждански свободи.

Святослав отбелязва, че организацията започва работа през 2014 г., когато започва руско-украинската война в източна Украйна.