Веселин Данев, който пръв настани 7000 бежанци от Украйна в хотелите си

"Искаше ми се държавата малко да научи от това, което правихме ние", каза бизнесменът

Реклама

Веселин Данев е собственик на голяма верига хотели по Българското Черноморие - основно в Несебър, Златни пясъци и Слънчев бряг. Завършва право в Софийския университет и магистратура по право в Йейл, както и стопанско управление в Станфорд. 

В началото на 90-те работи в адвокатска кантора във Вашингтон. Кариерата му преминава през "ТИ ЕС Банк" в София, бил е изпълнителен директор в инвестиционна компания в Лондон, оглавявал е и фирма, занимаваща се със земеделие. 

От началото на бежанска вълна у нас в хотелите си Данев е настанил над 7000 украинци. Защо ги подслонява и обучава, за проблемите и възможностите от гледна точка на реалния бизнес? 

„Имам 3300 стаи за гости и още към 500 за персонал общо във всички хотели. От настанените в хотели украинци, сме настанили към 15% по данни на Министерството на туризма“, каза бизнесменът.

По думите му основният мотив за това е съпричастност.

„И аз, и моят партньор сме доста засегнати душевно от войната в Украйна и за нас беше важно това, което имаме, да го предоставим на нашите колеги. Ние имаме около 500 човека украинци, които работят при нас повече от 5 години“, допълни Данев.

„Осигурихме за тях едни автобуси, които пращахме на украинската граница и се свързвахме по Телеграм с тях, за да могат да изнесат семействата си. След това ни помолиха от Министерството на туризма да изготвим оферта, която дадохме за 4000 души. Тъй като нямахме отговор от тях дълго време, отидох в Спортната зала във Варна и работих като доброволец. Там се случваха нещата доста време, защото държавата не можа да се организира кой знае колко бързо и доброволците изпълниха вакуума“, обясни бизнесменът.

Той допълни, че тези 40 лв. на ден през март не са били достатъчни.