"Вярваме в доброто": Как един човек преобразява стените на детските болнични отделения в Италия

Океан от добро в интервюто на Лиляна Боянова със Силвио Ирили

Реклама

Художник рисува стените на детските отделения в болниците, за да направи по-приятен престоя на малките пациенти в тях. Докоснати от неговия талант, болничните стени се превръщат в красиви картини, а отделенията – в приказни галерии.

Той се казва Силвио Ирили и е на 47. Последните 10 години от живота си е посветил на благородната мисия да кара пациентите и техните близки да се усмихват: „Това едно дете да е болно, да бъде в болницата за мен е несправедливост, една огромна житейска несправедливост. И за да може то да понесе всичко това по-леко, по-лесно да премине през това неприятно изживяване, аз помагам с този приказен свят, който създавам с рисунките си. Когато децата са в болница мечтаят да играят с приятелите си навън, да са сред природата  - това остава навън, зад стените на болницата. Моята цел е да внеса всичко това вътре в нея, да създам една приятна среда , в която детето да може да общува, да играе, да говори с другите малки пациенти и така да намери много нови приятели, които да го окуражават“.

Всичко с изрисуваните болници започва през 2009 г. Тогава Силвио оцветява стените на детското отделение на болницата в Компобасо, Южна Италия. През 2011 г. е поканен в една от най-големите римски болници. След това решава да превърне инициативата си в мащабен проект – „Изрисувани болници“.

Вижте разговора с него във видеото.