„Влизаме в час”: Учителка пътува всяка събота по 140 км, за да преподава в българско училище в Гърция

Бойка Темелкова е учител в Българското неделно училище „Св. Иван Рилски” в гр. Кавала

„Влизаме в час”: Учителка пътува всяка събота по 140 км, за да преподава в българско училище в Гърция

Реклама

Възможно ли е една учителка да преподава едновременно в две държави? Отговорът е - да, възможно е. В следващите минути Кристина Газиева и операторът Борис Пинтев ще ви потопят в една необикновена история, която доказва, че България може да я има навсякъде по света, стига да има хора, които да милеят за нея и да искат да съхранят обичта към родината и към родния език.

В тази история в главната роля са всички те. Учителката, която пътува между две държави, за да преподава. Жената, която премести живота си извън България, за да създаде училище. Родителите, които всяка събота изминават километри, за да може децата им да учат български.

Техните съпруги и съпрузи, които не са българи, но боядисват училищни стаи, изобретяват учебни дъски и маси, за да живее България в сърцата на децата им.

В главната роля са онези деца, които полагат усилия да говорят, да четат и да пишат на български, макар основен да е друг език.

Главната роля е за тази малка България, която се намира някъде там в Гърция.

Всеки ден от понеделник до петък Бойка Темелкова прекрачва прага на това училище. Точно тук е започнал пътят й като учител преди 27 години.

Заради по-ниското заплащане тогава, тя била принудена да търси прехраната си извън сферата на образованието, но бързо разбрала, че училището е мястото, където тя гори най-истински. Така, в един живот, Бойка прави два пъти избора да бъде учител.