Внукът на Гео Милев: Дядо ми има издадена книжка, илюстрирана от негов близък художник Макс Мецгер

Още в годините, когато следва в Германия, пише на баща си "Тук има много хубави илюстрирани книги за деца. Аз ще вляза във връзка с художници, ще пиша малки стихчета към тях, а пък ти, баща ми, ги издай", допълни той

Внукът на Гео Милев: Дядо ми има издадена книжка, илюстрирана от негов близък художник Макс Мецгер

Реклама

Трагедията на нашата нация е да убива поетите си. Това ще чуете да казва внукът на Гео Милев - проф. Андрей Аврамов.

Знаковият поет модернист има и не толкова познати творчески страни, като преводачеството и изобразителното изкуство, на което се посвещава. Аврамов приема като "наглост и нахалство" фалшифицирането на една от картините на дядо му, изложена в столична галерия.

"Тези, които организираха тази изложба с фалшификати, се помъчиха едва ли не да представят, че въпреки това тази изложба върши своето добро дело, защото трябвало да "надникне в едно "бяло петно" на тогавашната култура между двете световни войни и така наречения български модернизъм и български авангардизъм". Това не е така, защото този период е достатъчно изследван. Не е известно, че той има и детски стихове. Има една издадена книжка, илюстрирана от негов близък художник", казва проф. Аврамов.

Проф. Аврамов, който продължава мисията на Гео Милев за европеизация на културата ни, е и един от първите режисьори, които поставят мюзикъли на българска сцена.