Войската от наемници "Вагнер" – митове и жестокост

Частната армия "Вагнер" консултира африкански диктатори, печели избори, плячкосва ресурси

Реклама

Белият дом е на път да обяви "Вагнер" за терористична организация. Причината не е само войната в Украйна и ролята на „Вагнер“ там. САЩ отчита нарастващото влияние на бойците на Евгений Пригожин в Африка. Но какво е „Вагнер“?

„Извъндържавна полулегална, полузаконна структура, която да извършва функции и задачи, които самата държава не може да ги прави. Например директна военна интервенция там, където държавата желае да изнесе своето влияние. Така например бойното кръщане на „Вагнер“ 2014 година точно там, където в момента са най-горещите точки в руско-украинския конфликт. Това е Донбас. Това е прощъпулникът. 250 са първите рекрутирани", обясни проф. Владимир Чуков.  

"2014 година хората на тази компания изиграха важна роля при окупацията на Крим. Зелените човечета това са те. И оттогава започнаха да набъбват. От 250 човека постепенно 4000, 7000, като се счита, че сега, 2022 година, те са над 40 хиляди. Това е по западни данни, като това са само военните. Това е цяла империя, това е държава в държавата, като Евгени Пригозин, готвачът на Путин… Тези хора, забележете, имат научен институт, имат социологическа агенция, имат всички компоненти за водене на конвенционална, но и на хибридна война“, допълни проф. Чуков.

Чрез частната военна организация Русия окупира територии, без официално да води война. Така окупира Донбас през 2014 г., а днес „Вагнер“ качва и сваля диктатори в Африка по същия модел - военна окупация без официална война.

„2018 - 2019 година, те много силно се вклиниха в африканския континент и забележете как се появяват - те се появяват, като част от предизборната кампания на някой местен африкански кандидат за президент. Много ясни са сделките – ние ти помагаме да вземеш властта, тоест правиш преврат, както беше класиката в Буркина Фасо, но срещу това ти, като станеш президент, ни даваш да експлоатираме мините, уран, злато, диаманти - каквото има държавата. Ако погледнете Мозамбик, Руанда, Ангола, Гвинея, Гвинея Бисау, Централно-африканската република, Мали. Това, което прави впечатление, че те стъпват в онези африкански държави, които ги конфронтират с Франция. Там, където има британско влияние, те ги избягват“, добави проф. Чуков.

Вагнеровци са изключително жестоки. За тях правилата на войната не важат. "Тези хора са откровени главорези", отбеляза проф. Чуков.

Русия отрича да има нещо общо с „Вагнер“, въпреки че самите вагнеровци използват руски военни бази за своята подготовка.