Връзката на "Ндрангета" с България

Мафия, масони и политика

Реклама

Едва 1 263 от всички над 13 500 страници от доклада за най-мащабното разследване срещу мафията в Италия от началото на века са публично известни. В четвъртък стана ясно, че в списъка с над 300 арестувани, с който bTV разполага, е и българка – Живка Димитрова.

Опитният разследващ журналист от „Кориера дела Сера” Карло Макри казва, че най-големите мафиотски италиански групи имат влияние в голяма част от Европа чрез масонските ложи. „Имат връзки с масонството – шотландското, английското… Един от ключовите мафиоти в „Ндрангета” Луиджи Манкузо е връзката им с един от неофициалните клонове на масонството. Той е седял на една маса с „важните” – и на политическо, и на масонско ниво”, разказва Макри.

Клонът на мафиотите Луиджи Манкузо и Никола Бонавота е тясно свързан и с един от бившите дупетати от партията на Силвио Берлускони – Джанкарло Пители, който също е сред арестуваните в четвъртък при мащабната операция на италианските анти-мафия служби РОС - „Възраждане”. Пители е член на една от международните масонски ложи – „Гранде Ориенте”. Тя действа в Италия, но има свои клонове по целия свят, включително и България. У нас нейните членове са в масонската група „Великата ложа на старите свободни и приети зидари”.

Сред арестуваните от властите в Италия са и други от най-влиятелните политици и успешни бизнесмени на Апенините - почти целият политически елит на Калабрия и дори началникът на регионалния отдел на полицията. Според разследващите, мафията е имала свои хора в 11 от 20-те италиански области.

Вижте още за връзката на мафията с България във видеото.