Време за отговори: Симеон Дянков за това какво се случва с парите ни

Финансистът обясни, че мярката 60/40 работи, но той би я видоизменил в 90/10

Реклама

Какво се случва с парите ни в момента? Кой обеднява и кой забогатява? На линията от Вашингтон е бившият финансов министър от кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков.

Българската хазна има възможност да помогне на бизнесите, които са засегнати от противоепидемичните мерки. Това заяви в „120 минути“ бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Според него правителството трябва да видоизмени антикризната мярка 60/40 в 90/10. 

„Трябва да се мисли как да се помогне на засегнатите бизнеси. Аз предлагам нещо, което работи в Щатите и дойде от Англия: Частично опрощаване на кредити при добри резултати. Мисля, че това трябва сега да се направи в България. 60/40 закъсня, но работи, аз бих я увеличил на 90/10. Но тя помага само на съществуващите бизнеси, а не на стартиращите. Аз бих давал тези пари сега, защото след три месеца вече ще е късно“, каза Дянков. 

Според финансиста на следващото правителство ще се наложи да вдигне данъците у нас. „Според мен до две години данъците ще се вдигнат. В България пенсионната система е на дефицит от 15 г., с тази политика е неминуемо да се вдигнат данъците. Според мен ще се вдигне ДДС, аз не казвам, че това е добра политика“, каза Дянков и уточни хипотетични, ако този данък се вдигне с около 2-3% процента, бюджетът може да се балансира. 

Той посъветва хората да подхождат пестеливо и да не харчат парите си за излишни стоки и услуги, защото тепърва финансовата криза ще се задълбочи. 

Относно ситуацията в САЩ, където Данков живее и преподава, финансистът заяви, че след встъпването в длъжност на Джо Байдън, ситуацията се е успокоила. По думите му икономиката на страната се е раздвижила и за това говори фактът, че за последната седмица са разкрити над 69 хил. нови фирми, като част от антикризисните мерки на правителството. 

Дяков каза още, че има и още един положителен процес в Съединените щати от последните дни – броят на ваксинираните се е увеличил двойно. Според него има връзка между липсата на препарати в Европа и забързаните темпове на имунизиране зад Океана.