Защо държавата не успя да възстанови щети за 80 млн. лв. от заменките?

Тече и конституционно дело срещу забраната за промяна на предназначението на спорните горите

Защо държавата не успя да възстанови щети за 80 млн. лв. от заменките?

Реклама

Вече трета година държавата ни не успява да си прибере 80 милиона лева щети от печално известните горски заменки.

Министерството на земеделието иска тази сума след като под натиск на европейската комисия обяви за неравностойни 103 замени, в които бизнесмени и хора близки до властта, придобиха над 25 000 декара от държавните гори.

Оказва се, че едва десет от тях са платили поисканите суми, а други 69 нито искат да доплащат, нито да развалят сделките.

Кирил Асенов е бизнесмен и партньор на община Смолян в неосъществения проект за ски зона „Супер Перелик“ в Родопите. През 2008-ма Асенов и общината са придобили над 10 000 декара държавни гори чрез заменка.

Сделката е една от онези 103 спорни заменки в страната, които под натиск на Европейския съюз властта у нас обяви за неизгодни, т.е. че държавата е дала по-скъпи гори, за да вземе по-евтини. От участниците в тези над 100 заменки бяха поискани общо 80 милиона лева компенсация.

Асенов е един от малкото, който са си платили поисканата сума пари. В неговия случай малко над 33 603 лв. 

„2007 г. България се присъедини към ЕС, а 2008 г. група граждани сезираха ЕК, че в България е възможно да са правени сделки, които да са изкривили пазарния формат и да са нерегламентирана държавна помощ. Ние платихме наистина много минимална корекция, която не е трудно да си позволим да платим. Около 3.70-3.80 лв. на декар. Примерно на морския бряг естествено, че сумата е голяма и може би има хора, които са заменяли, и които оспорват – нормално“, обяснява Кирил Асенов.

В момента обаче взетата при заменка гора може да се ползва само за дърводобив. Още през 2009-а опасения от застрояване, накараха парламента ни да приеме забрана за промяна на предназначението на тези гори. Така и до днес проектът за ски комплекс е замразен.

Цялото разследване гледайте във видеото!