Акад. Николай Денков: Продължаваме преговорите за Шенген

От по-силния граничен контрол, който ние вече успяхме да наложим, печели и България, и Европа“, посочи министър-председателят на България

Акад. Николай Денков: Продължаваме преговорите за Шенген

Реклама

"Продължаваме преговорите за Шенген". Това заяви в „120 минути“ министър-председателят на България акад. Николай Денков. Той потвърди, че от позицията, която сме видели сутринта, австрийците имат убеденост, че трябва да ни пуснат поне по въздух.

„Това е тяхна преговорна позиция, а не крайният резултат и ние ще продължим тези преговори през следващите дни и седмици“, уточни премиерът и допълни, че България трябва да спазва общите европейски правила и че е неприемливо допълнително да се вкарват правила за нас и румънците.

„По отношение на границите – и сега имаме служители на Frontex, ние сме отворени за тях, работим и с австрийски и нидерландски служби. Нищо в това не ни притеснява. От по-силния граничен контрол, който ние вече успяхме да наложим, печели и България, и Европа“, посочи Денков.

„Има данни, които показват, че за последните месеци броят на опитите за пресичане на границата е спаднал в пъти. Толкова много, че разликата вече е видима за всички. Има процедури, които са свързани с това кой може да остане в Европа, кой трябва да бъде върнат обратно. Ако имаше критики към България, по-скоро беше миналата година и началото на тази година, че ние не спазваме тези процедури“, заяви премиерът.

Той беше категоричен, че няма сделка за мигранти срещу Шенген по въздух.

„Възможно е „Лукойл“ да потърси най-различни решения. Ние като държава трябва да имаме механизъм, чрез който да не позволим това да не бъде някаква фиктивна продажба или пък да отиде във фирма, компания, офшорка, която да не може да осигури работата на рафинерията“, коментира Николай Денков.

„Със сигурност специалният управител е инструмент, с който може да се намеси държавата сравнително ефективно. В момента проучваме дали трябва допълнително извънредно законодателство, за да се чувстваме по-защитени“, допълни още той.

„Идеята на този управител е да се поеме контрола за известно време. Най-голямата опасност за рафинерията е да се окаже, че тя не е захранена с петрол. Тогава тя може да спре работа и да има много тежки последици за пазара на горива и хората, които работят там. Губещо ще бъде цялото общество. Изключително важно е ние да не стигнем до там. Има проблем – „Лукойл“ като фирма, която има голяма мрежа от изходни суровини, петрол, доставки, търговци, с които работи, тя винаги може да осигури този петрол. Ако държавата вземе този контрол, тя е в по-слабата позиция и това е много по-несигурна среда. Най-добрият вариант е „Лукойл“ да си направи продажбата, прехода, а ние да внимаваме да не отиде в неподходящи ръце“, посочи премиерът.