Асен Василев: Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати за месеците от декември до март

Конкретната схема ще е готова до дни, съобщи министърът на финансите

Реклама

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати за месеците от декември до март заради скока на цените, съобщи в предаването „120 минути“ министърът на финансите Асен Василев.

„Ресурсът вече е заделен с решение на Министерски съвет и решението на народното събрание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната схема в момента се разработва в министерството на енергетиката, предполагам, че до дни ще е готова и ще бъде нотифицирана към Европа, за да започне подпомагането“, обясни Асен Василев.

„На световните борси може да имаме растящи цени на газ и електроенергия, ние в момента реално за първа година сме напълно интегрирани на борсите за електроенергия и това стои зад част от високите цени“, посочи още той.

„По принцип има увеличение на пенсиите, което е средо с около 65 лева според сметките на НОИ, увеличението е различно за различните хора според трудовия стаж“, посочи  финансовият министър по повод факта, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година.

Последни

Реклама