Асен Василев: Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати за месеците от декември до март

Конкретната схема ще е готова до дни, съобщи министърът на финансите

Асен Василев: Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати за месеците от декември до март

Реклама

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати за месеците от декември до март заради скока на цените, съобщи в предаването „120 минути“ министърът на финансите Асен Василев.

„Ресурсът вече е заделен с решение на Министерски съвет и решението на народното събрание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната схема в момента се разработва в министерството на енергетиката, предполагам, че до дни ще е готова и ще бъде нотифицирана към Европа, за да започне подпомагането“, обясни Асен Василев.

„На световните борси може да имаме растящи цени на газ и електроенергия, ние в момента реално за първа година сме напълно интегрирани на борсите за електроенергия и това стои зад част от високите цени“, посочи още той.

„По принцип има увеличение на пенсиите, което е средо с около 65 лева според сметките на НОИ, увеличението е различно за различните хора според трудовия стаж“, посочи  финансовият министър по повод факта, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година.