Д-р Цветан Ценков: Във Видин бяха осигурени достатъчно лични предпазни средства за медиците на първа линия

Кметът на града се опита да отговори защо градът се превърна в един от най-засегнатите от COVID-19

Реклама

Във Видин бяха осигурени достатъчно лични предпазни средства за медиците на първа линия. Това обяви кметът на града Цветан Ценков в „120 минути“, който е лекар по професия. По думите му той ежедневно е упрекван от гражданите, че Видин се е превърнал в един от най-засегнатите райони от COVID-19. 

„В болницата не се продават цветя, лекуват се болни хора. През Видин мина целият трафик за Югоизточна Европа. На „Калотина“ се затвори границата, но минаваха по 900 превозни средства на смяна“, така кметът се опита да обясни големият брой на заразени с коронавирус в града. 

Зрител на предаването изпрати протокол от видинската болница, според който лаборантите са 8, а са получили 7 предпазни маски. Ценков заяви, че предпазни средства са осигурени и не коментира конкретния казус, въпреки че има 40 болни медици в лечебното заведение. 

Уточни, че след призива лекари от цялата страна да помогнат на болницата, редица медици са се отзовали. „Аз съм готов да давам дежурства в кардиологията, но крайно време е тази пандемия да покаже на цяла България, особено на политическия елит, че тези 30 окръжни болници са гръбнака на здравеопазването“, заяви кметът на Видин. 

Ценков уточни, че средната възраст на служителите в болницата е 55-60 г., като това не трябва да се подценява.