Проф. Григор Димитров: Здравната система трябва да се изгради отново

Защо няма увеличение на заплатите на всички медицински сестри?

Реклама

Централизирано увеличаване на заплати на медицински сестри по заповед отгоре не може да стане, защото моделът на финансиране у нас е съвършено друг. Това можеше да се случи преди 32 г., когато имахме щатна таблица - когато всеки получаваше заплата според това не какво е направил, а какъв щат има и бюджет имаше за всяка болница.

Това обясни в предаването "120 минути" проф. Григор Димитров, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване и член на Надзорния съвет на НЗОК.

"България е държавата, която най-малко отделя публични средства за здравеопазване – само 4,4% от БВП. Германия, например, отделя 14%. Там средната осигурителна вноска е около 3800 евро, а у нас - 20-25 евро. Стремим се към холандския модел, но там 12 години са правили реформата. Всички правителства са имали една определена цел и в годините са надграждали”, коментира проф. Димитров.

В България обаче всяко правителство решава да прави нова политика.

"Нормално ли е за 19 години НЗОК да има 19 управителя? Нормално ли е за 10 години да има седем министри на здравеопазването? Нормално ли е единият министър да закрива болници, а другият – да открива? Отговорът е - липсва на политика”, на мнение е експертът.