Кои са Лора и Стоян?

Реклама

 

Визитка:

Родена е през 1987 г. в София. Завършила е Софийската професионална гимназия по туризъм (СПГТ) през 2006 г. Зодия Стрелец. Специализирала е във Франция, Италия, Германия и Испания. Работила е за веригата за управление на хотели и ресторанти Fair Play International и в семейния ресторант Flowers, като зам.-главен готвач.

Готвенето за Лора е...

Каква може да бъде съдбата на едно любознателно младо момиче, когато дядо й е готвач, майка й е влюбена в кулинарните книги и експерименти, а брат й – по-голям от нея с 5 години, завършва професионалното училище по туризъм и открива свой собствен ресторант?

Вариантите са два – или да избяга в съвсем друга посока, или неизбежно да се отдаде на кулинарията. В случая с Лора надделява неизбежното. Ароматите от домашната кухня и безкрайните разговори със семейството за вкуса на това или онова ястие повлияват решението й да запише Софийската професионална гимназия по туризъм (СПГТ). От това решение до днешната й роля на водеща на кулинарното предаване "Бон Апети" се случват някои много интересни неща.

Учениците в гимназията непрекъснато имат възможност да участват в състезания за млади готвачи. Лора се явява за първи път на такова състезание в Италия и, разбира се, печели. Малко след това нейна учителка я убеждава да участва в състезанието за млади готвачи "Гурмино 2006". И Лора грабва първата награда, което определя бъдещото й развитие. Едната от наградите е осигурен трудов договор за работа по специалността (от веригата за управление на хотели и ресторанти Fair Play International), където Лора работи почти 4 години. Друга награда от първото й място в "Гурмино 2006" е участие в предаването "Бон Апети". Тогава тя едва ли е предполагала, че след не много време ще стане водеща на любимото си кулинарно предаване.

След като завършва и четвърта степен на квалификация в СПГТ, Лора се възползва от възможностите, които предлага програма "Еразъм" и заминава на специализация във Франция, Испания, Италия и Германия. Теоретичното кулинарно и езиково обучение е последвано от практика. Работи в малък изискан френски ресторант в Бон (Бургундия) и отвътре усвоява тънкостите на френската кухня. След това – в голям хотел в Испания, където трупа опит как се организират нещата в големи мащаби и опознава класическата испанска кухня. Няколко месеца стажува в хотел от веригата "Меркюр" в немския град Потсдам и малко след това попада в Италия, и по-точно на Еолийските острови на север от Сицилия, където работи в един малък морски ресторант. И оттогава досега италианската морска кухня не й излиза от главата.

Тя обича експериментите, умее да превръща изключително здравословни продукти в истински празник за небцето, вкарва изненада във всяка традиционна рецепта и знае не само какво значи да живееш на малък остров, но и как се готви за голям ресторант.

 

 

Визитка:

Роден е през 1980 година в Пловдив. Зодия Скорпион. Учил е в Технически колеж „Джон Атанасов” (компютърни технологии) и в Университета по хранителни технологии в гр. Пловдив. Бивш футболист на ПФК „Ботев Пловдив“. Занимава се професионално с готвене от 8 години. Работил е в ресторантите „Американ Хаус“ в „Кемпински Хотел Зографски“, първо като зам.-главен готвач, а след това като главен, в ресторант „Пастарито“ и като главен готвач на веригата ресторанти „Фенси“.

Готвенето за Стоян е...

Срещата на Стоян с готварското изкуство е колкото случайна, толкова и щастлива. Едно момче открива, че това е страстта на живота му, а кулинарното изкуство печели на своя страна рядък талант.

Как се случва това? Стоян е студент в Университета по хранителни технологии в Пловдив и, както всички млади хора, решава да замине на лятна бригада в Щатите. Годината е 2003, мястото, на което попада – Макина – остров в езерото Хюрън, щата Мичигън. Първо работи като градинар, но съвсем закратко, докато не се отваря място в кухнята на един местен ресторант. Попада на точните хора, които откриват таланта му, а той разбира, че това е любовта на живота му. Следващата година отново заминава за Щатите и по време на петмесечния си престой там вече работи в 3 ресторанта едновременно, единият от които е сред най-добрите на острова, събирателно място на елитни готвачи и лаборатория за авторски рецепти. Така влиза в отбора на големите готвачи и се връща в България с идеята да работи това, в което е влюбен. Установява се в София и се захваща за работа. „И тук имах щастието да срещна подходящите хора, от които да науча много неща и да намеря своята ниша“, казва Стоян. В трудовата му биография са записани ресторантите „Американ Хаус“ в „Кемпински Хотел Зографски“, първо като зам.-главен готвач, а след това като главен, ресторант „Пастарито“ и веригата ресторанти „Фенси“ – общо 10 на брой. За тях работи три години и половина като главен готвач. Как се управляват 10 ресторанта едновременно, при това не с традиционна, а по-скоро с авторска кухня? С много енергия, професионализъм и хъс, е отговорът на Стоян.

Готвенето със Стоян е удоволствие. Той умее да превърне едно меню в пътешествие, една чиния – в произведение на изкуството, един продукт – в преживяване.