bTV Репортерите представя „Сокотра-невидимият остров“

От години местното население живее в мир и се контролира от войниците на Саудитска Арабия

Реклама

bTV Репортерите ще представи филма „Сокотра-невидимият остров“ на 29 юни от 19:30ч. Георги Кожухаров и Румяна Христова ще отведат зрителите на bTV  на територията на един почти изолиран от останалата част на света остров, описван от Марко Поло като мистериозно късче земя, обитавано от джинове и хора с магически способности, които правили така, че островът да изчезне от очите на неприятели.

Сокотра е част от република Йемен. След избухването на войната през 2015 година, островът остава незасегнат от военните действия и размирици, но вследствие на конфликта се превръща в още по-труднодостъпна и изолирана дестинация.

След поредица от перипетии, включващи забрана за достъп на журналисти, търсене на превоз през Арабско море и 3 дни плаване на товарен индийски кораб с първобитни условия, екипът на bTV Репортерите стъпва на брега на отдалечения остров. Филмът разказва и за огромното влияние, което имат войниците на Саудитска Арабия и контрола, който те налагат, като определят кой да бъде допуснат до острова.

Сокотра е известна със своята неповторима, праисторически изглеждаща природа, в която се срещат над 700 растителни и животински видове, които не могат да се открият на други места по света. Символ на тайнствения остров е драконовото дърво със своите сюрреалистични разкривени клони, което за жалост изчезва изключително бързо по неясни за изследователите причини.

За местните най-важен е мирът не защото досега са живели във война, а защото знаят каква е съдбата на техните сънародници на континента и се страхуват от нея. Някои от жителите на изолирания остров Сокотра дори живеят като пещерняци. Говорят на Сокотренски език, който е по-стар от Арабския и се опитват да го съхранят. Щастливи са, защото над главите им не се сипят снаряди и по неугледните им пътища не се лее невинна кръв.

Как живее населението на Сокотра и страхува ли се от постоянното присъствие и намеса от страна на саудитите, както и какво влияние оказва то на традициите и културата на острова, зрителите ще разберат във филма „Сокотра- невидимият остров“ на bTV Репортерите, тази събота, веднага след централната емисия на bTV Новините.