Плочата от Битоля: тази събота и неделя в bTV Репортерите

Иван Георгиев разкрива истината за цар Йоан Владислав и българските му корени

Реклама

Цели 65 години след случайното й откриване в руините на местната Сунгур Чауш бей джамия, за първи път български екип е допуснат да заснеме един от най-скандалните артефакти, притежавани от македонската държава - плочата от Битоля. Водещият на bTV Новините Иван Георгиев разказва историята на историческата находка и значението й за македонския въпрос тази събота и неделя в два поредни епизода на bTV Репортерите.

Битолският надпис от времето на цар Йоан Владислав (1015 - 1018), последният цар на Първото българско царство, е сред най-старите и най-ценни средновековни български писмени паметници.

Всички научни изследвания на надписа, датиран от началото на 11 век, са правени на базата на снимки и един отпечатък, направени зад гърба на югославските, а по-късно и на македонските власти.

Екипът на bTV извървя дългия път до плочата след месеци мълчаливи откази от редица отговорни за паметника институции в Република Северна Македония.

Историческият пробив настъпи след намерението на екипа на bTV да превърне отказа за достъп до експоната в междудържавен дипломатически въпрос, чрез официална нота до македонското Външно министерство.

Битолският надпис е трън в очите на македонизма и опитите за подмяна на историческата истина, защото Иван Владислав, последният представител на Самуиловата династия, заявява сам в него, че е български цар, че е родом българин и че поданиците му са българи.

Той прави това преди точно хиляда години, което превръща плочата в един от най-интересните и скандални артефакти, притежавани от македонската държава.

Етнонимът „българин“, „български“ се появява цели три пъти в текста, от който до нас са достигнали 329 букви в 12 реда.

Всичко за историята на плочата, както и за историята, разказана от надписа й – гледайте тази събота и неделя след централната емисия на bTV Новините.

Автор: Иван Георгиев

Оператор: Борис Пинтев

Монтаж: Калояна Климентова

Графичен дизайн: Витали Варадинов

Продуцент: Веселина Петракиева