bTV Репортерите: 5G - отвъд митовете

Когато започна пандемията - целият ни живот стана виртуален. 5G ни отвежда на следващо ниво

Реклама

Само за няколко десетилетия мобилните комуникации преминаха през няколко бързи етапа на развитие, наричани “генерации”. 5G е петото поколение технологии. През последните години то предизвика бурни полемики по света, но и предложи нови - непознати и все още развиващи се възможности.

„5G е нещо различно, фундаментално различно. Говoрим за 20GB в секунда. Нещо нечувано. 100 пъти по-бързо от това, което беше в миналото“, каза Кевин Карол, изпълнителен директор на "Тех Сан Диего". 

„5G се характериза с няколко особености. Първата - много ниската латентност, т.е. скоростта на предаването на сигнала е много висока. Втората - възможността за бързо обработване на голямо количество данни. И също - за свързването на много повече устройства в самата мрежа“, обясни Рут Бери от Държавния департамент. 

„Здравеопазване, производство, образование, спешна помощ. Засяга всичко. Ефективността, внедряването на т. нар. “Интернeт на нещата”, сензори, с които да мерим цени, скорост, променя този взаимносвързан свят, за който говорим от десетилетия. 5G го прави възможен“, допълни Кевин Карол. 

 
Една от сферите, в които в Съединените щати разчитат на 5G, е военната. Все още се правят тестове и опити за пълното модернизиране на отбранителната система.