bTV Репортерите: „Дневниците на Чернобил"

Истинският брой на пострадателите след аварията едва ли някога ще бъде изчислен

Реклама

Чернобил e една от най-големите трагедии в човешката история. Стотици хиляди квадратни километри са покосени от невидимата смърт – радиоактивна зараза, излизаща направо от ядрото на взривения реактор на атомната електроцентрала.

Мнозина умират почти веднага след взрива, застрашени са хиляди човешки животи, а последствията от аварията продължават да се усещат и до днес. Това е една трагедия без аналог в световната история.

Атомната енергетика е гордостта на тогавашния Съветски съюз. Последният 4-ти блок на централата е в експлоатация едва от три години, а в съседния град Припят живеят около 50 хиляди души. Предимно служители в нея и техните семейства. На 26 април 1986 се случва нещо, което светът няма да забрави и ще промени човечеството завинаги.

Часове след експлозията в Чернобил Алексей Бреус влиза в контролната зала на 4-ти реактор. Той е оператор в ядрената централа от 1982-ра година.

„Сутринта видях разрушения 4-ти блок. Зданието беше на половина разрушено.Виждаше се оборудването, което обикновено се намира там, виждаше се и горната част от реактора, но това е, което видях визуално отвън. Първата ми мисъл беше, че това не може да бъде, след това недоумявах и се учудвах защо са ме докарали тук“, спомня си Андрей.

Започват да се търсят причините за експлозията.

Вижте цялата история във видеото.