bTV Репортерите: El Bullgy - Българинът

На хиляди километри от България в старата част на Хавана съществува място, което ще ви напомни за дома. Това е ресторант България

Реклама

Казват, че съдбата обича смелите, но, вероятно, не само тях. Обича и тези, които поемат рискове, търсят своя път и успяват да са връзка - между държави, култури и континенти. Да не се страхуват от топлото и студеното. От близкото и далечното, както и от непознатото.

Преди много години в Бургас се ражда Илиян Маринов. В семейство на домакиня и професионален колоездач. Животът му изглежда предначертан, но не и според Илиян.

„Илиян е наш син. Беше кротко дете. Никоя майка няма да каже, че детето ѝ е било лошо, но той наистина беше кротък, възпитан. Израстена с мен. Бях домакиня и си гледах децата. Винаги е бил край мен“, казва майката на Илиян Невена Маринова.

„За първи път го изкарахме на 17 години. Той има сестра в Швеция и отидохме на гости, и му хареса. И реши да оставаме там. 1989 година беше и наистина бяхме решили да емигрираме в Швеция. И в тоз момент по телевизията чуваме, че Тодор Живков е паднал и виждаме кадри“, добави тя.

Следват Канада, Слънчев бряг и повече от 10 години колебание. Докато Илиян Маринов не открива Куба, Хемингуей, марлините и другия свят на Карибите, който е като пътешествие в миналото.

На хиляди километри от България в старата част на Хавана съществува място, което ще ви напомни за дома. Това е ресторант България.

Там ще ви сервират баница, мусака, кюфтенца и шопска салата, докато слушате кубинска музика, пушите кубинска пура и пиете Куба Либре.

Мотивите на Илиян да посети този остров обаче са съвсем различни. Започват с един писател, един роман и една легенда.