bTV Репортерите: Големи деца

„Тихата“ епидемия – така Световната здравна организация определя нарастващия брой на хората с наднормено тегло и затлъстяване

bTV Репортерите: Големи деца

Реклама

„Тихата“ епидемия – така Световната здравна организация определя нарастващия брой на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Тиха, защото се проявява бавно, но със сигурност е видима. Видима е и в България – по неотдавнашни статистики всяко трето дете в страната е с наднормено тегло, а всяко седмо - със затлъстяване.

Пореден ден в басейна за 14-годишния Мирослав – един от най-отдадените младежи в този плувен комплекс и любимец на треньорите. Мирослав е бърз, атлетичен и в добро здраве, но не така прекрачва за пръв път прага на комплекса преди три години.

"Започнах да плувам в края на 2020 г., около Коледа. Тогава бях много извън форма. Помня – баща ми ме беше накарал да тренирам – аз можех едва да правя една лицева на колена", разказа Мирослав Илиев.

"Имаше сериозно гръбначно изкривяване, отделно беше доста пълен. Повлия се доста добре във времето от тренировките. Той се издължи и вече е едва ли не слаб за този ръст, а иначе беше страшна работа. Аз съм го водил по ендокринолози дали няма някакви хормонални проблеми, но няма такива", каза Борислав Илиев.

"Той беше като гюле във водата, буквално потъваше като пирон в кисело мляко, и след като се научи да плува, започна да се включва в най-различни малки турнири, в които да се изяви. Чуваше не само от един треньор, а от всичките, които са в програмата, че е много важно храненето и начинът на живот да се промени", заяви Петър Георгиев, треньор по плуване.

Повече вижте във видеото!