bTV Репортерите: Лекари на бойното поле

Военните лекари не участват пряко в боя и въпреки това са под постоянна опасност

bTV Репортерите: Лекари на бойното поле

Реклама

Военните лекари не участват пряко в боя. И въпреки това са под постоянна опасност. Тяхната задача е да запазят човешкия живот там, където основната цел е той да бъде отнет. Подготовката на военните медици започва в симулационният тренировъчен център на Военномедицинската академия в София. Открит е преди три години.

В симулатора, под шум на взривове и на залпове от куршуми, курсантите разиграват различни сценарии от бойното поле. Манекен е в ролята на ранен войник, на когото трябва да се окаже помощ. Основната цел тук е да се изгради двигателна памет у медиците, за да могат те да действат бързо в реална военна обстановка. Инструктор по оказване на първа помощ на бойното поле е сержант Иво Петров.

„Бил съм на мисии в Афганистан, в Кабул. Първата рискова ситуация на бойното поле е нещо, което един военнослужещ никога не би забравил“, каза сержант Иво Петров, който е инструктор по оказване на първа помощ на бойното поле в симулационния тренировъчен център на ВМА.

През 2009 г. атентатор се взривява до външния вход на базата, в която служи сержант Петров.

„За късмет аз бях на този пешеходен вход. Присъствах на цялото това нещо. Бях скрит зад едно укритие, зад един стоманобетонен зид. Беше свързано с изключително голям брой пострадали наши колеги от съседни армии, на които разбира се веднага беше оказана първа помощ и за щастие всичките бяха спасени“, спомня си сержант Иво Петров.

Именно това става причината впоследствие да премине обучение за оказване на първа долекарска помощ и днес да преподава на курсанти.

„Да представя нашия пациент-манекен. Ние си го наричаме Гошко. Той е най-добрият ни приятел, защото ни учи на всички неща, които можем да срещнем на бойното поле“, обясни лейтенанат д-р Ева Георгиева, представител на първия курс завършили военни лекари от Висшето военноморско училище и медицински университет във Варна.

Тя показва ни как се обучават военните лекари.

„Всичко е много реалистично. Ако погледнете по-надолу, можете да видите, че той има и травматична ампутация. От нея може реално да се инсценира кървене, което ние да спираме с поставяне на турникета. Така разбираме дали всъщност мероприятията, които извършваме, са достатъчно добри и достатъчно качествени, че да съхраним човешкия живот. И както е казал старият арменски девиз – повече пот в тренировките, по-малко кръв в боя. Това е цялата идея на нашия симулационен център и затова е важно да прекарваме повече време тук“, заяви Ева Георгиева.